Kantlijn: Wat zit er in Hoogeveen toch in het drinkwater?

Ooit werd Youp v’t Hek door een dame in de Tamboer geïnterrumpeerd met het verzoek even te pauzeren, zodat mevrouw met haar gezin kon verkassen naar betere plaatsen op het 2e balkon. De voorstelling werd daardoor drie kwartier langer, want dat liet Youp niet op zich zitten. Een jaar later werd hij na 5 minuten al in de rede gevallen, door iemand met een lichte beperking en toen bleef Youp mild en vriendelijk, maar refereerde wel aan het jaar daarvoor. “Zat jouw zus vorig jaar niet daar boven?” En even later: “Volgens mij zit er iets heel verkeerds in jullie drinkwater.”


Misschien valt daarmee ook het optreden van het college van B&W in Hoogeveen te verklaren. Zoals de dame en de jongeman in de Tamboer weinig gevoel toonden voor wat wel en niet gepast was, zo vertoont het college ernstige symptomen van hetzelfde gebrek.

Denk aan de schoffering van kritische burgers door burgemeester Loohuis. Of de ronduit onfatsoenlijke reactie op het rapport van de Rekenkamercommissie n.a.v. projectIJZ.
Onlangs vroeg SGP voorman Brand van Rijn hoeveel toegangskaarten voor het kinderboekfestival door de gemeente waren verstrekt. Dat wist men niet en wees met de vinger naar Stichting Leergeld, die het geregeld zou hebben. Desgevraagd bleek de stichting nergens van te weten.
Gerard Booij zal het ongetwijfeld verklaren door het leugenachtige karakter van het college, maar ik vrees dat het veel ernstiger is.

Bij de presentatie van de bezuinigingsplannen bleek dat met onmiddellijke ingang geen tegemoetkoming voor studiekosten meer zou worden verstrekt. Betrokken ouders moesten dat via de media horen. Kort voor het begin van het nieuwe schooljaar. Dat is om te beginnen hoogst onbeschoft. Maar…. het college wees naar Stichting Leergeld als alternatief. En nu komt het: zonder daar met de stichting over te hebben gesproken en zonder te weten hoeveel financiële ruimte de stichting daarvoor heeft. Bij lange na niet genoeg om ook maar de kerstvakantie nog te halen. Met dank aan het college.

Dit is wat mij betreft de druppel die de emmer doet overlopen. Het college vertoont een pijnlijke hoeveelheid onvermogen om onze gemeente naar behoren en fatsoenlijk te besturen. Youp heeft misschien wel gelijk met zijn veronderstelling over ons drinkwater. Maar als dat de verklaring mocht zijn dan nog is het geen excuus. Hoogeveen is aan een nieuw college toe.

.


Auteur: Frits Kappers

Schrijver, publicist, werkt desgevraagd in opdracht.

Geef hier uw reactie: