Kantlijn: Tynaarlo

De gemeente Tynaarlo is in het nieuws op een manier die je als gemeente volgens mij niet moet willen. De gemeentesecretaris wil van een vakmanager af. Daar verzette de vakmanager zich tegen. Zij meldde zich ziek en is (voor een groot deel op eigen kosten) naar de rechter gestapt. Nadat zij zich had ziekgemeld mailde de concernmanager haar: ‘Je kunt nog zo ziek zijn, maar wanneer je er niet bent zorg je in ieder geval voor een adequate afhandeling van je werk.’

De gemeente werd op alle punten door de kantonrechter in het ongelijk gesteld. Volgens de rechter stelde gemeentesecretaris Peter Koekoek, voormalig raadslid voor het CDA in Hoogeveen, onredelijke eisen aan de vrouw. Bovendien wilde Koekoek in de ogen van de rechter helemaal geen oplossing. Hij noemde het bij de rechter ondenkbaar dat de vrouw nog kon terugkeren naar haar baan op het gemeentehuis. De uitspraak is op alle fronten een harde tik op de vingers van de gemeentesecretaris, maar de gemeente gaat in hoger beroep. Met gemeenschapsgeld, en een grote kans een nog grotere tik over de vingers te krijgen.

De gemeentesecretaris stelt naar de mening van de rechtbank onredelijke eisen en streeft uitsluitend naar het ontslag van de vakmanager en niet naar een oplossing. Hij verwijt de vrouw in een mail gebrek aan loyaliteit jegens hem: ‘In de periode van acht maanden die wij elkaar nu meemaken, heb je me op verschillende momenten onaangenaam verrast […]. Ik constateer dat je slecht communiceert, je actief onttrekt aan belangrijke processen, niet ingaat op vragen en opmerkingen van mij voortdurend negatief uitlegt.’ Hij schreef verder dat de vrouw actief haar best moest doen om de relatie tussen hen te verbeteren. ‘Ik ben en blijf je directeur’.

Kennelijk vindt Koekoek dat hem niets te verwijten valt, maar de rechter denkt daar anders over. Het geschetste beeld herkent hij niet en noemt haar toon zakelijk en correct. Van haar ontslag kan dan ook geen sprake zijn, temeer daar er volgens de vrouw geen enkele reden is waarom zij haar werkzaamheden bij de gemeente Tynaarlo niet kan hervatten. Zij staat open voor bemiddeling en ziet genoeg aanknopingspunten om de draad weer op te pakken. Ook de werknemers waar de vrouw leiding aan geeft zijn enthousiast over haar.
De gemeente gaat in beroep. Het ontslag kan op dit moment niet doorgaan, maar ondanks de gang naar de rechter heeft Tynaarlo al een vacature geplaatst voor de functie van de huidige vakmanager..

In Emmen was in 2014 sprake van een vergelijkbare kwestie; ook een arbeidsconflict, waarvan voormalig ambtenaar Dick Janknegt het slachtoffer werd. Hij ziet duidelijke parallellen met dit conflict en schrijft daar in een opinieartikel in het Dagblad van het noorden over. Het conflict in Emmen leidde tot een extern onderzoek . ‘Het resultaat was dat enkele topambtenaren op staande voet werden ontslagen en het gehele college aftrad. Zelfs leden van de gemeenteraad gaven aan dat ze eigenlijk zouden moeten vertrekken. Het vertrek leidde tot eerherstel, maar zo’n situatie wordt natuurlijk nooit meer wat het is geweest,’ schrijft Janknegt.

Bron: Dagblad van het Noorden

Lees ook:
Gemeente Tynaarlo mag manager niet ontslaan
Gemeente Tynaarlo ziet genoeg aanknopingspunten om in beroep te gaan
Gemeente Tynaarlo probeert ambtenaar kapot te procederen
Doneeractie voor manager Tynaarlo
De dagboekambtenaar van Emmen

Auteur: Frits Kappers

Schrijver, publicist, werkt desgevraagd in opdracht.

Geef hier uw reactie: