iSay – Onverantwoordelijke houding van Burgemeester Loohuis

De beschaving wordt van binnenuit gesloopt, schrijft Sander Schimmelpenninck in de Volkskrant. Rechten en instant bevrediging worden opgeëist, terwijl plichten worden vergeten. De massamens voelt zijn macht toenemen, ziet de angst bij de stille meerderheid en accepteert geen autoriteit meer.

Autoriteit is een merkwaardig fenomeen. Je hebt autoriteit als fenomeen en je hebt autoriteit als persoon. Leiders hebben gezag nodig en dat is er in diverse vormen. We kennen allemaal de leraar nog wel die zijn wenkbrauwen maar hoefde te bewegen of de klas verstomde; maar ook de leraar die een krijtje door de klas smeet (tegenwoordig misschien de stylus waarmee op het smartboard wordt geschreven) en stampvoetend riep “Wie is hier de baas?”
Nou, hij in ieder geval niet, anders hoefde hij dat niet te vragen.

Aan zo’n soort leraar moest ik denken toen ik las hoe de Hoogeveense burgervader Karel Loohuis is opgetreden tegen De Nieuwe Wereld, de Vrijheidskerk en de Spirituele Wereldkerk. Een dubieus geheel dat misbruik maakt van religieuze mazen in de grondwet. De bijeenkomst vond zonder vergunning plaats op het terrein van Azor Bike in Hoogeveen.

Loohuis had – desnoods persoonlijk – alle deelnemers een draai om de oren kunnen geven, een schop onder de kont en een proces verbaal. Maar hij liet het bij een bestuursrechtelijke handhavingsprocedure, waarvan de eigenaar van het pand en de organisator officieel op de hoogte werden gesteld en legde de organisator van de bijeenkomst een boete op van € 5000,00.

Loohuis heeft kennelijk niet door dat wappies graag bereid zijn de beurs te trekken. Denk alleen maar aan de grond die Enge Willem in Spanje kocht met donaties van wappies. Lui lachen om een boete van € 5000,00 en roepen via hun website op om massaal een klacht in te dienen bij de gemeente over het optreden van de politie en de gemeente.

De burgemeester liet weten: „De lockdown die door het kabinet is afgekondigd tot 14 januari geldt voor iedereen. Het betekent onder andere dat je niet met meer dan 2 mensen bij elkaar komt. Er wordt in deze tijd gemeenschapszin gevraagd. Een dergelijke bijeenkomst past daar niet in en acht ik onverantwoordelijk”. 
Voor € 5000,00 mag je dus massaal onverantwoordelijk gedrag vertonen in Hoogeveen. Dat is bij 100 deelnemers al goedkoper dan het gemiddelde muziekfestival. Met zulke handhaving ondermijn je het laatste restje beschaving in ons land. Loohuis is onverantwoordelijk bezig geweest. Een leider onwaardig. Op deze manier heb je geen vijanden nodig om ten onder te gaan.

Een vat vol geleerdheid is nog geen druppel wijsheid waard.
– Pythagoras, Grieks filosoof en wiskundige (580 v.C. – 504 v.C.)

Auteur: Frits Kappers

Schrijver, publicist, werkt desgevraagd in opdracht.

Geef hier uw reactie: