Kantlijn: In oorlog met een microbe

Ik ben op een gezonde manier bang. En wie dat niet is, die is roekeloos. Zoals in Almelo, waar de terrassen zaterdag tjokvol zaten. “Want er wordt niet gevoetbald en het leven gaat door”. Nog wel.


Een gezonde portie angst is van levensbelang. Dieren reageren primair op gevaren. Zonder uitzondering en onmiddellijk. Weliswaar ieder op de eigen manier, maar gevaar wordt niet genegeerd. Een dier dat dit wel doet wordt niet oud. Aarzelen, wikken en wegen, nuances aanbrengen is niet des dieren.

Aarzelen, wikken en wegen en nuances aanbrengen is van mensen. Dat is ook nodig, want als we ons als dieren zouden gedragen hadden we elkaar allang vakkundig en totaal uitgemoord. Onze geschiedenis staat bol van dat soort pogingen.

We zijn momenteel in oorlog. Alleen is de vijand dit keer onzichtbaar, een microbe. Het leger is in staat van paraatheid. En zoals altijd zitten de generaals op afstand van het front en staan de soldaten voor de hete vuren. De generaals zitten in het RIVM en hebben veel invloed op wat de minister besluit. De soldaten strijden in de ziekenhuizen. Het slagveld waar de slag gewonnen moet worden.

Ik hoop dat we onze generaals kunnen vertrouwen, maar daarvoor moeten zij wel luisteren naar de mensen die de werkelijke strijd moeten vechten. Als de economie erdoor kapot gaat, moeten we straks wel mensen hebben om die weer op te bouwen. Zonder mensen bestaat er geen eens een economie. Door het front wordt nu gevraagd om de scholen te sluiten. De medisch specialisten doen daartoe nu een klemmend beroep op de generaals om de scholen te sluiten.

Er is gewoon veel te weinig bekend over Covid-19 om met zekerheid te kunnen zeggen wat het beste is. Maar één ding is wel duidelijk: de verspreiding moet vertraagd worden. En daar hoort u, gewaardeerde lezer, bij. Kies vrijwillig voor sociaal isolement als uw gezondheid u lief is. U kunt niet zien wie er besmet is. Ieder ander mens is dus een potentieel gevaar nu.

Mijdt daarom uw medemens zoveel mogelijk. Kijk Netflix, lees een boek, doe een legpuzzel. Maar vermijdt sociale contacten. Denk niet Dan heb ik geen leven meer. Dat hebt u namelijk nog wel. Nog wel. En dat moet zo blijven. De schade van uw tijdelijk gemiste leven wilt u later toch in kunnen halen?

Als u echt niet snapt hoe het zit, bekijk dan onderstaande video, waarin helder en duidelijk in gewone-mensen taal wordt uitgelegd wat de bedoeling van uw sociale isolement is.

Sterkte allemaal en houd moed.

🕸


Auteur: Frits Kappers

Schrijver, publicist, werkt desgevraagd in opdracht.

Geef hier uw reactie: