iSay – Is er fascisme in Nederland?

Wie zich in Nederland er aan waagt om de PVV uit te maken voor een fascistische partij loopt het risico bedolven te worden onder levensbedreigingen. Daarom zal ik mij er niet aan wagen om de PVV daar voor uit te maken, maar de vraag of er fascisme in Nederland is durf ik wel te stellen. Ik zal hem niet beantwoorden, dat moet ieder voor zich maar doen. Ik beperk mij er toe te beschrijven wat de kenmerken van fascisme zijn. 

Een fascistoïde beweging kenmerkt zich onder meer doordat hij
– aan één persoon binnen de beweging alle macht geeft
– de traditionele partijen als tegenstander beschouwt
– een autoritaire structuur heeft met een leider aan wie men charismatische eigenschappen toeschrijft
– extreem nationalistisch is
– groepsbelang altijd stelt boven individueel belang
– pleit voor een continue strijd om de eigen natie te doen overleven te midden van andere staten
– in eerste instantie wordt gedreven door irrationele motieven, waarbij intuïtie lijnrecht tegenover logische analyse staat
– pretendeert een spirituele revolutie te zijn, die ten doel heeft de mensheid wakker te schudden
– zich fel keert tegen liberale en democratische stromingen, zoals die na de Franse Revolutie zijn ontstaan
– de waarheid in bezit heeft en tegenspraak niet duldt

De oorsprong van het fascisme ligt in Italië bij de beweging van Benito Mussolini, die van zichzelf vond dat niemand Italië beter kon leiden dan hijzelf. Fascistische knokploegen namen tijdens de grote sociale onrust in het Italië direct na de Eerste Wereldoorlog deel aan het ‘herstel van de orde’. Toen men eenmaal de macht had werden antifascisten gevangen gezet en soms vermoord. Democratie leidde er volgens hen toe dat de natuurlijke banden van ras, volk en familie verloren gingen.

Het is onzinnig om hedendaagse politici te vergelijken met de fascisten uit het verleden. Een vergelijking met Hitler slaat nergens op. Hitler was uit op verovering en een Groot-Duits Rijk onder zijn heerschappij. Hij inspireerde zijn discipelen tot een van de grootste genocides die de menselijke geschiedenis kent. Zoals bijvoorbeeld Stalin en Pol Pot ook genocides op hun naam hebben staan. Het is bovendien niet relevant op welke politicus uit het verleden een moderne politicus lijkt. Het is relevant om te kijken wat de ideeën en doelen van de beweging zijn.

In een fascistische staat wordt individuele tegenspraak niet geduld. De staat wordt gezien als een autonome persoonlijkheid met eigen waarde en eigen doel, waarin elk individu en alle particuliere belangen ondergeschikt zijn gemaakt aan de normen en die de staat stelt.
In een fascistische staat is geen plaats voor de scheiding der machten (trias politica). Van de scheiding der wetgevende macht, uitvoerende macht en rechterlijke macht blijft niets over. Elke vorm van controle tussen de machten onderling verdwijnt. Alle macht wordt geconcentreerd bij de uitvoerende macht. Van de fascistoïde beweging wel te verstaan.

Zie ook: Europese ultranationalisten bijeen

.


Bronnen:

Wikipedia over fascisme
Verzetsmuseum over fascisme
De scheiding der machten (trias politica)

makkeschapen (Small)


Beeld: Pixabay

Auteur: Frits Kappers

Schrijver, publicist, werkt desgevraagd in opdracht.

3 gedachten over “iSay – Is er fascisme in Nederland?”

  1. Dit is een nogal beperkte benadering en er wordt slechts politiek fascisme beschouwd. Daar zijn in NL slechts weinig aanhangers voor te vinden. maar als je denkt aan fascisme mbt economie, dan zie je zeker in de USA dat daar wel tekenen van. En ook in NL kun je kenmerken hiervan vinden. Immers de jarenlange praktijk om via zgn “rulings” v/d Belastingdienst worden multinationals bevoordeeld. Dat is gewoon fascistoide. En bij de Intellectueel Eigendom rechtspraak worden duidelijk ex-werkgevers die beconcurreerd door oud-werknemers bevoordeeld. Zie de opinie/ voorbeelden van prof. AA Quaedvlieg in AMI 2006-5 page 161 bij arrest v/d Hoge Raad.
    Ook de Hoge Raad maakt zo de weg vrij voor dit fascisme.
    Bedenk dat Neoliberisme is fascisme mbt economie. Immers alles moet wijken voor de economie. Schiphol/ KLM wordt beschermd, de boerenlobby wordt beschermd- consumenten krijgen de mestoverlast en Q-koorts, de NAM wordt beschermd….

  2. Er is facisme in Nederland dat is waar en dat zal alleen maar erger worden door de toestanden in de wereld word het een broeinest ook hier in Nederland.

Geef hier uw reactie: