Kantlijn: Kaatsheuvel zet het vluchtelingdebat op de kop…

Hysterie heeft onze Hollandse nuchterheid verdreven. Je moet uitkijken met wat je zegt, hoe je dat zegt en tegen wie. De klappen kunnen nu van alle kanten komen, links en rechts.

Neem bijvoorbeeld de gemeente Loon op Zand. Daar is in vakantiepark Droomgaard (Kaatsheuvel) een tijdelijk AZC en daar fietsen scholieren langs. Op weg naar een school voor speciaal onderwijs in Waalwijk.
En zoals overal lijkt men ook hier niet gerust op de gevolgen van de komst van ontheemde buitenlanders. Daarom zullen vanaf de eerste dag na de kerstvakantie vrijwilligers de kinderen begeleiden. Of dit alleen de passage van het AZC betreft of misschien de hele route is mij niet bekend.

De gemeente heeft laten weten dat bij onvoldoende beschikbare vrijwilligers gemeentepersoneel zal worden ingezet. Niet omdat het (volgens de gemeente) nodig zou zijn de leerlingen te beschermen, maar om aan de ongerustheid van de ouders tegemoet te komen. (Bron: NRC 29-12-2015)

In reactie op dit bericht schreef Sylvia Witte (niet te verwarren met Sylvia Witteman!) op haar weblog een verzoek aan haar burgemeester. Voor begeleiding van haar kinderen die op weg naar school langs een Katholieke kerk komen en ook nog een bouwplaats waar afgetrainde wat oudere bouwvakkers jonge- en meestal minderjarige meisjes nafluiten.
Witte schildert op een vermakelijke manier de hysterie in de reacties op de komst van asielzoekerscentra. Een blog dat het verspreiden waard is en ik heb daar dan ook mijn steentje aan bijgedragen.

Van collega blogger Hermannus Stegeman kwam de melding dat de column van Witte ronduit slecht was en gevoed door hysterisch reageren op één krantenkop. Op zijn blog betoogt hij dat de wethouder vol empathie op de mogelijke ongerustheid onder de ouders van kwetsbare kinderen reageert. En dat vindt Stegeman (terecht overigens) in de wethouder te prijzen.

Maar de wethouder acteerde voor zijn beurt. Ik laat mij niet uit over de noodzaak van de begeleiding. Ik weet als gepensioneerd leraar heel goed dat kinderen in het speciaal onderwijs soms door kleine veranderingen al uit balans kunnen raken. Maar het was beter geweest in stilte begeleiding te regelen en af te wachten of die begeleiding daadwerkelijk nodig is.

In zijn betoog stelt Stegeman verder dat het de wethouder niet gaat om angst voor de vreemdelingen maar angst voor rellen, demonstraties en walgelijk protest langs de route van de kinderen.
Het moet niet gekker worden. Moeten we nu naast vluchtelingen ook al kinderen tegen het hersenarme deel van onze samenleving gaan beschermen?

We moeten oppassen dat we geen hysterische kettingreacties in dit land gaan krijgen.

.


 

Auteur: Frits Kappers

Schrijver, publicist, werkt desgevraagd in opdracht.

3 gedachten over “Kantlijn: Kaatsheuvel zet het vluchtelingdebat op de kop…”

  1. In Nederlan word weer te hard geschreeuwd door onze lijders Samson zegt 200.0000 vluchtelingen/asielzoekers kunnen we met gemak aan en gisteravond was er in Wolvega sprake van een sobere opvang dat gesteund moest worden door het hele land en waar de regering ook achterstond.Hier in het speldeknoppenland word door iedereen wat geroepen en geschreeuwd en niets is op elkaar afgestemd.Dus een hysterische kettingreactie zal ik wederom weer niet van opkijken.

Geef hier uw reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: