Kantlijn: Twee jaar na de petitie voor Bethesda

Een persoonlijke evaluatie

Op 17 september 2012 eindigde het hoofdartikel in de Hoogeveensche Courant met een kreet van toenmalig hoofdredacteur Berend Henk Huizing: “Het wordt tijd dat mondige burgers opstaan en de regie in handen nemen.”
Huizing reageerde op een brandbrief die vanuit ziekenhuis Bethesda naar de krant was gezonden. Aanleiding voor de brief was een ‘houtskoolschets’ die voorzag in ontmanteling van het grootste deel van ons ziekenhuis. Op 1 januari 2013 dreigde Bethesda een polikliniek met dagbehandeling te worden. Het “scenario Coevorden” doemde op voor het bijna honderdjarige Huis van Barmhartigheid.

Binnen drie weken bracht ik in de Optocht der braven 15.000 handtekeningen naar het raadhuis, om deze te overhandigen aan burgemeester Loohuis. Op het bordes van het stadhuis beet ik, opgepompt door alle adrenaline die tijdens de optocht door mijn aderen gierde, toenmalig voorzitter Cees Donkervoort toe, dat hij het niet moest wagen Bethesda kapot te maken, omdat ik hem zou dwars zitten waar ik maar kon. Grote woorden, hoogmoedig zelfs, maar boosaardig blazen was op dat moment mijn enige wapen. Gelukkig ontstond daarna het actiecomité en stond ik er niet meer alleen voor.

Nu zijn we twee jaar (en een ongewenste fusie met Stadskanaal) verder. Gisteren heeft voorzitter Eric Janson het beleidskader 2015-2020 gepresenteerd aan de media. Ik was daar als vertegenwoordiger voor Regio Hoogeveen en Radio Hoogeveen bij aanwezig. Uiteraard is mij inmiddels van diverse kanten gevraagd wat ik er van vind. Niet de makkelijkste vraag, want het gaat om een zeer complexe problematiek, die ik als actievoerder de afgelopen twee jaar heb moeten leren bevatten. Naast alle maatregelen “om de zorg betaalbaar te houden” spelen nog de wereld aan lokale en regionale belangen een rol. En uiteindelijk ook persoonlijke belangen. Voor artsen in loondienst weer anders dan voor vrijgevestigde artsen.

Mijn gevoel zegt mij dat ik op dit moment moet beslissen of ik vertrouwen durf te schenken. Het is kiezen tussen vertrouwen en wantrouwen. Ik neig naar het eerste. In de meerjarenplannen van ZLM (vanaf 1 januari dus Treant Zorggroep) blijft veel behouden in Hoogeveen. Daar mogen we best positief over zijn, maar zekerheid is er pas als een meerjarencontract met de zorgverzekeraars (met name Achmea) is getekend.

De bal ligt voorlopig dus bij Achmea! Maandag gaat het actiecomité naar Zwolle om dat ondubbelzinnig duidelijk te maken.

.


.

Auteur: Frits Kappers

Schrijver, publicist, werkt desgevraagd in opdracht.

Geef hier uw reactie: